Kintsugi

K I N T S U G I uitspraak [kien-tsoegie]

Kintsugi betekent gouden (kin) verbinding (tsugi) en is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met speciale goud- of zilverkleurige lak.

Informatie over Kintsugi

K I N T S U G I uitspraak [kien-tsoegie]

Kintsugi betekent gouden (kin) verbinding (tsugi) en is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met speciale goud- of zilverkleurige lak. In de Japan dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.

Niet alleen schoonheid, Kintsugi heeft ook een helende werking. Breuken repareren van een turbulente geschiedenis in plaats van het te verbergen.

Kintsugi-reparatie respecteert de oorsprong van de stukken en hun betekenis voor de eigenaar. Het proces combineert zowel kunst als wetenschap. De afgewerkte stukken zijn sterker dan het origineel en hebben door de gouden reparatie een geheel eigen uitstraling.

Geschiedenis Kintsugi

Kintsugi wordt met name geassocieerd met voorwerpen van aardewerk voor de Japanse theeceremonie. Volgens één theorie werd kintsugi ontwikkeld op last van de shogun Ashikaga Yoshimasa (1435–1490). Chinese ambachtslieden hadden een gebroken Chinese theekom van Yoshimasa met metalen nietjes (voor de Kintsugi techniek gebruikt) gerepareerd, maar deze was niet tevreden met het resultaat. Hij droeg daarom Japanse ambachtslieden op om een fraaier alternatief te bedenken. Zij stelden gouden maki-e als lijm voor, een op dat moment zeer populaire Japanse lak. Kintsugi werd zo gewaardeerd door verzamelaars, dat sommigen naar verluidt kostbare stukken opzettelijk braken om deze nieuwe methode toe te laten passen.
Ook in China, Vietnam en Korea wordt Kintsugi gebruikt.

Wat kun je doen met Kintsugi?

 

Hoe kun je een Kintsugi helend laten werken?

Als je je gebroken voelt en boos bent is het belangrijk om een manier te vinden om dit een plaats te geven en verder te gaan. Daar zijn vele manieren voor.
Een van deze manieren zou Kintsugi kunnen zijn. Het kapot maken van een keramieken voorwerp, letterlijk met een hamer, scherven maken. (Ben je wel voorzichtig). Daarna teksten schrijven op de scherven en weer aan elkaar plakken, helen. Die teksten vertegenwoordigen jouw gevoel. Boosheid, verdriet, het loslaten of wat je maar ook voelt en wilt opschrijven.

Kintsugi omarmt jouw imperfecties en laat je weer van jezelf houden. Jezelf helen.
De wereld is imperfect, het leven is imperfect, jij en ik zijn imperfect.
Alles is Kintsugi.

Veiligheid.

Je kunt het beste een doek of Furushiki gebruiken om jouw keramiek te breken.
De scherven zijn scherp! Wikkel daarom het voorwerp goed in en breek het door het b.v. op de grond te laten vallen. Het doek vangt meteen alle scherven op.
Bescherm je ogen ook.

Maar het mooist van dit alles is wel de duurzaamheid!

Hoe mooi is het om iets wat kapot is toch weer te repareren, te helen. Voor jezelf en de wereld.

Andere benamingen voor een kintsugi zijn: Kintsukuroi 金繕い: ‘gouden reparatie’.

Kijk vooral ook bij de Kintsugi-artikelen, waaronder een lief kintsugi hartje.

Uniek Project

Een Kintsugi tafel

Met de Kintsugi techniek kun je onzettend veel doen.