Kintsugi set

Kintsugi reparatieset zilver idee

Kintsugi: De Kunst van het Breken en Helen

Hallo allemaal!
Vandaag wil ik jullie meenemen in de fascinerende wereld van Kintsugi, een eeuwenoude Japanse techniek die de schoonheid van gebroken voorwerpen viert door ze met goud, zilver of andere opvallende materialen te herstellen. Met de Kintsugiset kun je deze prachtige kunstvorm zelf ontdekken en toepassen op je eigen servies en decoratieve items. Laten we eens kijken wat Kintsugi precies inhoudt en hoe je met de set aan de slag kunt gaan!

Wat is Kintsugi?

Kintsugi betekent letterlijk “gouden verbinding” en is een traditionele Japanse techniek waarbij gebroken aardewerk wordt hersteld met lak vermengd met goud-, zilver- of platinapoeder. In plaats van de breuken te verbergen, worden ze juist benadrukt, wat het voorwerp een uniek en esthetisch karakter geeft. Deze techniek symboliseert veerkracht en de schoonheid van imperfectie – een prachtige metafoor voor het leven zelf.

De Kintsugi set: Wat Zit Er In?

Met de Kintsugiset kun je zelf aan de slag gaan met deze bijzondere techniek. De set bevat alles wat je nodig hebt, inclusief een duidelijke gebruiksaanwijzing. Hier is wat je kunt verwachten:

 • Lak in de kleuren zwart, goud, zilver en roze
 • Poeders om te mengen met de lak voor de gouden, zilveren en roze accenten
 • Kwastjes en spatels voor het aanbrengen van de lak
 • Handschoenen om je handen te beschermen
 • Stukjes keramiek om mee te oefenen

Aan de Slag met Kintsugi

De Kintsugiset maakt het eenvoudig om thuis te beginnen met deze kunstvorm. Hier is een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen:

 1. Voorbereiding: Kies een voorwerp dat je wilt herstellen, zoals een bord, een bakje, een hartje of een dipschaaltje. Als je geen gebroken voorwerp hebt, kun je er zelf een breken (voorzichtig!). Zorg ervoor dat de stukken schoon en droog zijn.

 2. Meng de Lak: Meng de lak met het gewenste poeder om de gouden, zilveren of roze tint te creëren. De gebruiksaanwijzing helpt je de juiste verhoudingen te vinden.

 3. Aanbrengen van de Lak: Gebruik de kwastjes en spatels om de lak aan te brengen op de randen van de gebroken stukken. Werk zorgvuldig om een mooie, gelijkmatige laag te krijgen.

 4. Laten Drogen: Laat de lak goed drogen voordat je de stukken weer in elkaar zet. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de dikte van de laklaag.

 5. Samenvoegen: Druk de gebroken stukken voorzichtig tegen elkaar en houd ze vast totdat de lak stevig genoeg is om ze op hun plaats te houden. Je kunt hiervoor eventueel tape of elastiekjes gebruiken om de stukken te stabiliseren terwijl de lak verder uithardt.

 6. Afwerking: Na het drogen kun je eventueel nog een extra laag lak aanbrengen voor een gladdere afwerking. Laat alles goed uitharden voordat je het voorwerp weer gaat gebruiken.

Waarom Kintsugi?

Het beoefenen van Kintsugi is niet alleen een creatieve bezigheid, maar ook een meditatieve ervaring. Het herinnert ons eraan dat breuken en imperfecties deel uitmaken van het leven en dat we deze kunnen omarmen en zelfs mooier kunnen maken. Elk hersteld stuk vertelt een verhaal en wordt een uniek kunstwerk met een eigen geschiedenis.

Dus, waarom niet je oude servies een tweede leven geven met de Kintsugi set? Of misschien een speciaal geschenk maken voor een vriend of familielid? Kintsugi is een prachtige manier om creatief te zijn en tegelijkertijd een diepe waardering te ontwikkelen voor de schoonheid van imperfectie.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om Kintsugi eens te proberen. Het is een prachtige kunstvorm die zowel uitdagend als ontzettend bevredigend kan zijn. Veel plezier met het creëren van je eigen unieke meesterwerken!

Nog meer weten? Dan vind je hier nog meer informatie over de Kintsugi techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *