F U R O S H I K I uitspraak [furóshkie]
Furo betekent bad en shiki betekent neerleggen. Vroeger gingen men naar een badhuis om zich te reinigen en voor de sociale contacten. De kleding pakten ze bij elkaar in een inpakdoek, zo kon je niets kwijtraken. Superhandig en erg duurzaam!
In het Nederlands wordt Furoshiki vaak inpakdoek genoemd.
Informatie over Furoshiki
Furoshiki uitspraak [furóskie]
Furo betekent bad en shiki betekent neerleggen. Vroeger gingen men naar een badhuis om zich te reinigen en voor de sociale contacten. De kleding pakten ze bij elkaar in een inpakdoek, zo kon je niets kwijtraken. Superhandig en erg duurzaam!
Furoshiki is een traditionele Japanse techniek voor het inpakken, dragen en bewaren van verschillende items met behulp van een vierkant stuk stof. De geschiedenis van furoshiki is rijk en heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld.
Furoshiki inpakdoeken vind je in de webshop van Mevrouw de Beer.
Een ander Japans duurzaam product over breken en helen, vind je hier.
Hier is een overzicht van de geschiedenis van furoshiki:
Oude Geschiedenis
- Nara-periode (710-794): De oorsprong van furoshiki of inpakdoek gaat mogelijk terug naar de Nara-periode, toen een vierkant stuk stof werd gebruikt om kostbare goederen te beschermen. Deze vroege vormen van furoshiki werden “hirazutsumi” genoemd.
- Heian-periode (794-1185): Tijdens deze periode werd de gewoonte voortgezet, vooral onder de aristocratie, om delicate goederen en geschenken in stoffen te wikkelen.
Feodale Periode
- Muromachi-periode (1336-1573): De naam “furoshiki” ontstond tijdens de Muromachi-periode. De term komt van “furo” (bad) en “shiki” (spreiden), omdat de stof vaak werd gebruikt om kleding en toiletartikelen in publieke badhuizen te wikkelen. Samoerai en edelen gebruikten ook furoshiki om hun kleding op te bergen terwijl ze baadden.
- Edo-periode (1603-1868): In deze periode werd furoshiki breder gebruikt door de groeiende stedelijke bevolking van Japan. Het werd populair voor het vervoeren van goederen, vooral door kooplieden. De stoffen waren vaak gedecoreerd met het familiewapen of bedrijfslogo.
Moderne Tijd
- Meiji-periode (1868-1912): Met de introductie van westerse technologie en ideeën, zoals de komst van de industriële productie van tassen en verpakkingen, nam het gebruik van furoshiki of inpakdoek af.
- 20e eeuw: Gedurende de 20e eeuw, en vooral na de Tweede Wereldoorlog, werd furoshiki minder vaak gebruikt vanwege de opkomst van plastic en papieren verpakkingen. De techniek en traditie raakten bijna in vergetelheid, hoewel sommige mensen het bleven gebruiken, vooral in rurale gebieden.
Heropleving en Duurzaamheid
- 21e eeuw: Furoshiki heeft een heropleving doorgemaakt in de 21e eeuw, deels dankzij de groeiende bewustwording van milieukwesties. Omdat furoshiki herbruikbaar en veelzijdig is, wordt het gezien als een duurzaam alternatief voor wegwerpverpakkingen. De Japanse overheid en milieubewegingen hebben het gebruik van furoshiki gepromoot om plastic afval te verminderen.
Gebruik en Technieken
- Technieken: Er zijn talloze manieren om furoshiki te vouwen en te knopen, afhankelijk van het item dat wordt verpakt en het doel van de verpakking. Deze variëren van eenvoudige wikkelingen tot complexe knopen en vouwtechnieken voor het maken van draagbare tassen en decoratieve geschenkverpakkingen.
- Stoffen: Traditioneel worden furoshiki gemaakt van zijde, katoen, of synthetische vezels. Moderne furoshiki kunnen ook van milieuvriendelijke materialen worden gemaakt.
- Andere mogelijkheden: Behalve als inpakdoek, kun je Furishiki vanaf een vierkant 90cm ook gebruiken als sjaal en tas (met een speciale tasstrap)
Furoshiki is opnieuw een symbool van duurzaamheid en esthetiek geworden. Het gebruik ervan is een duurzame manier om items te verpakken en te vervoeren en het blijft een geliefd onderdeel van de Japanse cultuur. En hopelijk wordt het ook de onze.
Uniek Project
Furoshiki duurzaam verpakken
Met de Furoshki inpakdoeken maak je een geschenk extra mooi.